Поиск      

      Празднуем      

Именины

18.05  Ирина

Праздники

17.05  День науки
  День Европы

18.05  День музеев

Дни рождения:

18.05  Конопельська Зоряна Євстахівна
19.05  Пристай Зенон Мирославович


      Реклама      
     

Новости

     
Последние новости
Архів по місяцях
01 | 02 | 03 | 04 | 05 | 06 | 07 | 08 | 09 | 10 | 11 | 12 : 2007
05 | 04 | 03 | 02 | 01 : 2008
Добавить новость
"Сильна Україна" подарує 5 скульптур мешканцям Трускавця.
«Народження ангельських крил» – з такою назвою 18 жовтня 2010 року стартував у Трускавці скульптурний симпозіум в камені. На прес-конференції, яка відбулася у конференц-залі санаторію «Перлина Прикарпаття», головний архітектор Трускавця Олександр Грищенко означив цю мистецьку акцію як визначальний крок в цілому для міста, а за образністю це ангельські крила, залишені у скульптурі.
Симпозіум зініціювали організатори Трускавецького міжнародного кінофестивалю телевізійних фільмів «Корона Карпат», щоб виготовити міні-скульптури для призового фонду Другого трускавецького кінофестивалю. Упродовж місяця організатори разом із скульпторами обговорювали формат симпозіуму, підбирали тематику, матеріал. «Природний камінь вапняк привезли до Трускавця з Миколаївського кар’єру. Кам’яні брили висічені за визначеними розмірами з полянського каменю, з якого, до речі, збудовано Львівський оперний театр та Успенську церкву по вул. Руській», – розповідає директор Львівського каменеобробного заводу «Каменяр» Євген Зузак.
Підтримали скульптурний симпозіум Львівська обласна організація Національної спілки художників України та Львівська національна академія мистецтв. Василь Гурмак, куратор авторської групи скульпторів, запропонував назву симпозіуму – «Народження ангельських крил». Організаційними завданнями та технічним забезпеченням роботи скульпторів заопікувалася Трускавецька міська організація партії «Сильна Україна». Олег Карпин, голова організації та депутат Трускавецької міськради розповідає: «Наша потужна креативна команда кандидатів у депутати до Трускавецької міської ради, а це: Олександр Шишко, Андріан Драновський, Олег Габриш, Степан Пецюх, вирішили, окрім п’яти міні-скульптур призового фонду фестивалю, виготовити масштабні скульптури для мешканців мікрорайонів, чим і підсилили вагу симпозіуму. Ці скульптури є вкладом небайдужих трускавчан у мистецьку скарбницю міста і залишаться для майбутніх поколінь незалежно від того, якими будуть результати виборів. Так скульптурний симпозіум в камені набув нового формату. Закликаємо й інших учасників виборчих перегонів до конкретних справ на благо трускавчан. Така форма виборчої агітації є значно ефективніша, аніж агітаційна продукція, біл-борди і сіті-лайти».
За словами Олега Габриша, керівника виборчого штабу сильноукраїнців, «з першого дня практичної роботи скульптори працювали за виготовленими ескізами і були у постійному творчому пошуку, щоб якнайоригінальніше створити ангельську композицію у камені. Саме творення духовного виміру у камені було захоплюючим моментом симпозіуму. Минали кілька годин і в камені появлялося крило ангела. Виготовлені скульптури з благородним духовним змістом служитимуть оберегом мешканцям мікрорайонів нашого міста».
Як зазначив Василь Гурмак: «У творчому процесі виготовлення скульптурних композицій було важливо все: і погодні умови, адже скульптури виготовляли просто неба, і якісні інструменти, рівень та масштаб початкового задуму, правильне розуміння форми каменю, його просторове розміщення».
У роботі скульптора Василя Гурмака поєднано двох ангелів: переможений ангел з одного боку каменю, а з іншого до людей лине ангел-переможець – той, хто побачив світло, і вознісся. Скульптор Денис Шиманський виточував два ангельські крила, які спільно пробиваються до світла крізь дике каміння. Ангел всередині скульптури Романа Кикти возносить руки до молитви, він огорнений власними ангельськими крилами. Ангел Володимира Боднара виконаний як декоративно-пластична композиція ангельських крил. Робота Миколи Гурмака є багатокрильною композицією, яка з фазу буде асоціювати символ тризуба українства як необхідної складової будови держави під опікою ангельських крил.
Дві робочі території скульпторів були розташовані по вул. Василя Стуса навпроти храму святого Іллі УГКЦ, та у парку поряд із корпусом біологічного факультету Дрогобицького державного педагогічного університету імені І. Франка. Три інші скульптурні проекти були розташовані на спільному робочому майданчику по вул. Стебницькій. Остаточне місце розташування цих п’яти скульптур визначатиме громада та професіонали-архітектори.
«Після симпозіуму підготуємо проект благоустрою цих ділянок навколо завершених скульптур, – наголошує Степан Пецюх, – утворимо ландшафтне композиційне середовище, що стане оазою відпочинку, де на побажання мешканців встановимо паркові лавки, вимостимо бруківкою, прикрасимо квітково-орнаментними композиціями».
Головний архітектор Трускавця Олександр Грищенко згадує про перший скульптурний симпозіум у Трускавці у 1995 році, за результатами якого у курортному парку Трускавця між нижнім і верхнім бюветом було встановлено 15 скульптур: «Тематика тодішнього симпозіуму «Зів’яле листя» підкреслювала, що це земля нашого каменяра Франка. Однак, на переконання скульпторів, форма каменю сама диктує тематику. Тому у трьох виконаних роботах перегукувалися земні стихії – вода, повітря, сонце, тематика оздоровлення джерелом, решту робіт були ліричного спрямування. На завершення із авторами узгоджували місце для розташування скульптур. Так утворили алею паркових скульптур в камені».
За останні два десятиліття скульптурний симпозіум в камені «Народження ангельських крил» – це друга за масштабністю скульптурна акція у Трускавці, яка удосконалила форму і думку ангельської образності у скульптурних композиціях. Дбаймо про наш рідний край, його розквіт та добробут, що є неоціненним скарбом для прийдешніх поколінь, яким жити і творити на українській землі.
2010-10-21 09:00:00    Источник новости: Koleha   Прислал:  Koleha